logo

Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep-Hortobágy


Bemutatkozás

        A Káplár Miklós Nemzetközi Alkotótábor-Hortobágy első tábora 2012-ben Hortobágy lakosságának és Hortobágy Község Önkormányzatának jóindulatára támaszkodva 2012. július 14-én szerveződött meg, illetve újra beindult a művésztábor H. Csongrády Márta képző- és fotóművész segítségével, mint alapítóval. A község lakosai és az önkormányzat úgy ítélték meg, hogy nem törlődhet e jelenség a község életéből.
A Káplár Miklós Nemzetközi Alkotótábor-Hortobágy néven beindított telep a közel 80 évig működő Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep  nyomdokában, hagyományait folytatva, célkitűzéseit megőrizve tevékenykedik.
       A Hortobágyi Alkotótábor népszerűségét annak köszönhette, hogy célkitűzéseiben folytatni kívánta az alföldi festészet hagyományait, oly módon, hogy a részt vevő művészek segítségével megteremtette a magyar ajkú alkotók nemzeti és az európai, valamint a tengerentúli művész résztvevők segítségével a művészet nemzetközi egységét, közel 80 éven át. A Hortobágyi Alkotótábor – korábban Kolónia (1928) – alapítója volt Káplár Miklós is, aki az igazi magyar művészet megteremtéséért sokat fáradozott. Művészete, az iránti hite ma is példaképe az alkotóknak. 
     A művésztelepeket tömörítő, nyilvántartó Symposion Társaság megítélése szerint Magyarország legnagyobb kvalitású festőtelepe volt, ahol több állami, Kossuth, Munkácsy-díjas, érdemes, és nagy szakmai elismeréssel rendelkező művész dolgozott, illetve dolgozik a 2012-ben H. Csongrády Márta művészeti vezető által beindított, és már 2016-ban az 5. szimpóziumú Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep-Hortobágy megrendezésével. A telep újraindításával követni kívánjuk Káplár Miklós szellemiségének örökét,  azon művészek meghívásával, akik a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelepen is tevékenyen dolgoztak.
     A  tábor  témája: a  Plein air, a 19. század második felétől divatba jött szabadban való festés és a látvány hangulatának megörökítése. 
A kezdeményezés során a művészek személyesen találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, teljessé téve az európai művészek találkozási lehetőségét, a kölcsönös tanulást, a hortobágyi tradíciókkal való azonosulás.
       A Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep-Hortobágy alkotói így tudnak bekapcsolódni a nemzetközi kulturális és képzőművészeti élet vérkeringésébe.  A festői természeti adottságokkal rendelkező település, a Hortobágy, a művészetek bölcsője. 
      A nagy múltú Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep, most már a nyomdokaiba lépő Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep-Hortobágy működése Hortobágy lakosságának, valamint az oda érkező, és napokat eltöltő turisták részére is vonzalmat nyújt a pusztában festő művészek látványa. 
    A Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep-Hortobágy remek alkalmat biztosít arra, hogy a legkülönfélébb stílusú, módszerű és kultúrájú művészek találkozhassanak egymás művészetével.
A Hortobágy művészi szinten történő megjelenítése, térségünk hírét is növeli hazánkban és külföldön egyaránt.Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.